EFT işlemleri

Kredi Borcu Hapis Cezası Var Mı?

Kredi Borcu Hapis Cezası Var Mı?, Kredi ve kredi ürünlerini kullanan banka müşterileri borçlarını ödeyemediklerinde banka borcu ödenmezse hapis cezası var mı diye merak etmekteler. peki kredi borcu ödenmezse hapis cezası var mıdır?

Eskiden kredi çekmek çok zordu ve bir sürü prosedür gerekmekteydi. Ancak günümüzde 3 ay düzenli sigortası bulunan ve findeks kredi notunun iyi olması durumunda bankalardan rahatça kredi çekebilmektedirler. Gelişi güzel ve hesapsız çekilen kredi sonucunda vatandaşlar zor durumda düşebiliyorlar. Bu nedenle kredi çeken kişiler banka borcundan dolayı hapis cezası var mı diye araştırma yapıyorlar. Bu makalemizde bu sorularınıza yanıt bulabileceğiniz Türkiye’deki yasal düzenlemeler nasıl bununla ilgili haberimizi hazırladık.

Kredi Borcu Ödenmezse Hapis Cezası 2022

Kredi Borcu Hapis Cezası Var Mı?
Kredi Borcu Hapis Cezası Var Mı?

Öncelikle banka borcumu ödeyemiyorum diyenlere belirtmemiz gereken; Çekmiş olduğunuz kredi ve ürünleriyle ilgili borcunuzu ödeyemiyorsanız, bankaya giderek bu borcun yapılandırılmasını talep edebilirsiniz. Bu talebiniz sonrasında banka size yardımcı olmak isteyecektir. Ancak bu talebiniz reddedilir ise farklı bir çözüm bulmanız gerekecektir. Banka borcu hapis cezası kaç yıl diye hapsi göze almadan önce mevcut borçtan nasıl kurtulursunuz bunlar için çare aramanız gerekir.

Mesela; ek iş, ev ipotekli kredi, faturalı hatta kredi ile cep telefonu alma satma vs. Ancak her şeye rağmen kredi borcunuzu 3 ay peş peşe ödemediyseniz, bankanız yasal işlem başlatabilir. Ayrıca gecikmeden dolayı gecikme faizi de uygulanacaktır. Fakat yapılandırma yapmışsanız sadece gecikme faizi uygulanır ve krediniz yapılandırılmış bir şekilde ödeme yaparsınız. Ayrıca yapılandırma talebinizi yasal süreç olan bu 3 ay içerisinde yapmalısınız.

Kredi Borcunu Ödemeyene Hapis Cezası Yoktur

Kredi Borcu Hapis Cezası Var Mı?
Kredi Borcu Hapis Cezası Var Mı?

Kredi ve kredi ürünlerinden dolayı borcu olan kişinin 3 ay yani 90 gün içerisinde borcunu ödememesi durumunda banka yasal yollara başvurur ve banka avukatıyla muhatap olmak zorunda kalırsınız. Diğer yandan bu 3 aylık süre bankalar tarafından 2 ay şeklinde kısıtlanabilir. İdari sürecin başlamasıyla birlikte banka size yapılandırma teklifi sunabilir. Bankanın teklifini kabul etmeniz durumunda yapılandırmaya gidilerek en azından tarafınıza uygulanacak yaptırımlardan kurtulmuş olursunuz. Yapılandırmayı kabul etmeniz ve ödemeleri zamanında yapmanız durumunda sorun ortadan kalkacaktır. Ancak kabul etmeniz ve yine ödeme yapamamanız halinde yasal süreç devam eder.

Peki kredi borcu ödenmediğinde ne olur?, işte tamda bu 3 aylık süreç ve yapılandırma vs yine ödeme yapmamanız durumunda, banka maaşınıza haciz koyar, bankadaki bulunan paralarınıza bloke konur ve üzerinize olan ürünlere haciz uygulanır. Kredi borcu ödemeyene hapis cezası verilemez.

Yani net ifadeyle banka kredi borcundan dolayı herhangi bir hapis cezası almazsınız. Hatta Anayasa da 39. Madde’de açıkça belirtilmiş olup; “Hiçbir kişi, herhangi bir sözleşmeden kaynaklı doğabilecek taahhüdü yerine getirmediği için özgürlüğü kısıtlanamaz.” şeklinde geçmekte olup hapis cezası yoktur manasındadır.

Bireysel kredi borcu ödenmezse ne olur

Banka avukatıyla yapılandırma aşamasında size imzatılacak sözleşmeyi mutlaka inceleyin. Size sözleşmede ödeme yapılmadığı takdir de hapis cezasıyla ilgili bir madde konmuş ve sizde bunu imzalarsanız bu durumda hapis cezası alabilirsiniz. Avukatlar gözünüzü korkutmak ve parayı temin edebilmek adına böyle bir uyanıklık yapıp sözleşmeyi bir an önce imzalatmak isteyebilirler. İmzaladığınız sözleşmeyi de baskı kurmak adına kullanabilirler. Ne yazık ki böyle bir imzalanan sözleşme sonucunda ödeme yapmamanız halinde hapis cezası almanız ihtimaldir. Avukatla görüşürken bu tür belgelere kesinlikle imza atmayın.

Eğer herhangi bir sözleşme imzalamadıysanız hapis cezası almazsınız lakin banka tarafından başlatılan yasal süreç sonrasında maaşınızın belli bir kısmına el konulur. Hatta üzerinize kayıtlı olan ev, araba, arsa gibi şeylere de banka tarafından el konulabilir. Bankaya olan borcunuzu 5 yıl boyunca ödememeniz halinde ise borcunuz Varlık Şirketi’ne devredilmektedir. Kredi sicilinizin temizlenmesi için borcunuzun ödenmesi şarttır. Kredi ödenmezse hapis cezası var mı diye araştıranlar için umarım konumuz yardımcı olmuştur.

Sitemizde daha önce yayınlamış olduğumuz bazı yazılar;

Yanlış Hesaba Yatırılan Para Nasıl İptal Edilir?

Bir önceki yazımız olan Yanlış Hesaba Yatırılan Para Nasıl İptal Edilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu